Rush vs Ascrum 2

Rush Ascrum 2

De strijd om de derde plaats vond vanmiddag plaats op Groenoord in SCHAGEN. Thuis spelen in Amsterdam kan alleen bij een afgekeurd veld en de omdraairegel. De overwinnaar van de wedstrijd staat vanavond derde in de derde klasse Noordwest.

Rush kende een vol bezet team met een aantal wissels. Een luxe vergeleken met de eerste vijf potjes in het begin van dit seizoen.

Ascrum, een studentenclub, verscheen met een jonge volle selectie. Het ging erom spannen.

In de tweede minuut gaf Ascrum haar visistekaartje af met hun eerste try. Onze kickoff vingen ze goed op, speelden direct in de lijn en wisten daar een overtal te creëren. De bal lag snel achter onze doellijn. Met conversie goed voor 7 punten voor de bezoekers. Een penalty tegen Ascrum was de opmaat voor de gelijkmaker. Joeri Quax nam deze snel, maakte een paar meter en speelde af op Robert Verschoor. Hij brak langs de verdedigers en scoorde de try. Yannick Brunning schoot de moeilijke conversie vanaf de rechterkant met een schitterende curve door de palen. Hij bracht de stand op 7 gelijk. De driekwartlijn van Ascrum werd continu verstrekt met voorwaartsen. De mannen in de overlap zorgden voor hoofdbrekers bij onze verdedigers. In combinatie met slechte tackles leverde het Ascrum een try met conversie op.

Halverwege de eerste helft maakte een Rushspeler een knock on op 5 meter van onze doellijn. De scrum voor Ascrum was een prima platform om de lijn te lanceren. Slim uitgespeeld met extra spelers versterkt was het voor de 3 man overlap kiezen wie mocht scoren. De conversie ging naast.  Vlak voor rust miste Ascrum een conversie op de palen. Bij een 7-19 stand kregen de spelers een sinasappeltje in de rust. De coaches hamerden op de kwaliteit van het tackelen. Beter tackelen geeft meer balbezit en kansen voor onszelf. Stoppen met kicken, want dat is balverlies. En de studenten weten raad met gegeven ballen. Na 10 minuten in de 2e helft onderschepte Dennis Visser een bal in de driekwartlijn van Ascrum. Hij slalomde rond de fullback en drukte onder de palen. Sam Snaas schoot de conversie raak. 14-19 betekende aansluiting. Een rollende bal misgrijpende handen en daardoor balverlies. DE snelle mannen van Ascrum weten hier raad mee. Snel in de lijn en de achterstand van Rush vergrootten tot 14-24. De laatste 20 minuten stonden alle spelers op de helft van Rush. Hard en stevig verdedigen en hard en stevig aanvallen. Net voor het eindsignaal stond er een verlengde lijn van Ascrum klaar om aan te vallen. Ze veroverden de bal en omspeelden onze verdedigers. De eindstand was uiteindelijk 14-29.

Coach Jan Bergmans prees de inzet en het harde werken. De uitvoering kan stukken beter en trainen helpt daarbij. Ascrum had een fit en snel team wat 80 minuten gretig speelde. Tackles waren raak en losse ballen werden direct opgeruimd. Al met al geen Koekebakkers en terecht derde.

Na de wedstrijd verzamelden de spelers van Rush zich rond coach Jan Bergmans. Vandaag was zijn laatste thuiswedstrijd. Na dit seizoen stopt hij met het geven van training en coaching van het 1e team. Met woorden recht uit het hart bedankte hij het team voor hun vertrouwen. Tussen een poortje ofwel erehaag van applaudisserende spelers en bestuurders verliet hij het veld. In het clubhuis de Keet sprak voorzitter Arjan Epskamp de scheidende coach toe. Vanaf begin 80er jaren tot nu was Bergmans betrokken bij Rush. Als speler, jeugdtrainer, trainer en stille kracht achter de schermen. Dit laatste blijft hij doen. Niemand weet beter hoe de lijnen getrokken moeten worden.

Volgende week de uitwedstrijd tegen Amstelveen. Koploper in de stand. Geven wij onze coach een mooi afscheid met een overwinning op de mogelijke kampioen?