Westfriesland - Rush 40- 3

Westfriesland – Rush 40-3

Vanmorgen was het even spannend, waar zouden we de inhaalwedstrijd tegen Westfriesland spelen. In Hoorn of thuis in Schagen? Het veld op de Blauwe Berg is niet best om het vriendelijk te zeggen. Na een paar dagen regen is het een modderpoel. Er kwam geen afbericht uit Hoorn zodat we met 16 man naar de mogelijke kampioen togen.

De weergoden waren dit weekend de thuisclub goed gezind. Twee droge zonnige en winderige  dagen zorgen voor een droog maar feitelijk rampzalig veld. Om de woorden van een toeschouwer te gebruiken. Bij Rush maakte vanmiddag DJ Reket zijn debuut. Door zijn sportachtergrond kon hij snel instromen in het team. Hij startte als winger maar een vervolg bij de voorwaartsen ligt voor de hand. Vandaag was een vrij weekend waardoor een aantal basis spelers andere verplichtingen waren aangegaan. Dit bood een zestal eerste jaar rugbyers de kans om een volle wedstrijd te spelen.

De eerste 20 minuten hield Rush de opdringerige Westfriezen van het lijf. In de 12e minuut botste Rick van Heerwaarden op een tegenstander en hij verliet groggy het veld. Martijn van Egmond nam hem prima waar als invaller. Onze fullback verwerkte in de 25e minuut een hoge bal niet lekker. De twee aanstormende thuisspelers ontfutselden hem de bal en scoorden een try in de hoek. De conversie ging ruim langs de palen. Enkele minuten later maakte een Horinees een buitenspelfout. Penaltykicker Raymond Verschoor schopte tegen wind in de bal tussen de palen door. Daarna pinden we de club uit Hoorn op de eigen helft vast. De ruststand 5-3 deed geen recht aan Rush als bovenliggende partij in de eerste helft. Tijdens de pauze complimenteerde coaches Bergmans en de Groot hun team met de sterke performance in de setpieces scrum en line-out. Alle spelers steunden elkaar bij iedere actie. Wanneer we dit in de 2e helft zouden voortzetten lag een stond tegen de koploper binnen handbereik.

Vlak na de herstart brak de driekwartlijn van Westfriesland met 3 grubberkicks, dat zijn laag over de grond geschoten ballen, door onze verdediging te breken. Zij drukten de bal tussen de palen. Met conversie kwam de stand op 12-3. Rush geloofde in de stunt en hield de thuisclub van het lijf en de deur dicht. Westfriesland zette veel druk en ontdekte onze mindere plek in onze lijn. Daar stonden de spelers met minder ervaring. Door slechte passing van ons onderschepte een Horinees de bal. De try onder de palen leverde een makkelijke conversie op. De thuisclub liep uit naar 19-3 in de 55e minuut. Enkele minuten later wist de driekwartlijn en 2 voorwaartsen door onze verdediging te breken. Het plekje onder de palen beviel goed om de bal te drukken. De 26-3 stand kwam door slecht tackelen aan onze kant. Evenzeer de volgende tegentreffer, waarin een mooie combinatie  te zien was. De 33-3 leek de eindstand te worden. Het laatste kwartier hielden we de gastheren buiten ons 22 metergebied. Net voor het eindsignaal verloren we de bal vlak voor hun trylijn. Hun winger rende vrijwel het hele veld langs de zijlijn om de laatste try te scoren. Na de conversie floot de scheidsrechter af bij 40-3.

Rush speelde vanmiddag met een goede inzet. Alle mannen speelden naar vermogen. De scrums stonden goed, line outs waren goed de 4 verloren ballen kwamen door de wind. De prestatie van de lijn verdient vermelding, aangezien hier voornamelijk eerstejaars rugbyers stonden. Westfriesland gaat dit jaar voor de dubbel. Daar is hun hele seizoen qua training en wedstrijdritme op afgestemd.

Door het puntenverlies staan we nu 4e achter onze tegenstander Ascrum 2 van volgende week. Bij winst met de bonus nemen we de 3e plaats over. Met de wedstrijden tegen Ascrum en Amstelveen kunnen we de top 4 van de competitie beïnvloeden. Het blijft spannend tot de laatste wedstrijd. De nummer 1 en 2 hebben een gelijk aantal punten en zijn los van 3 en 4 waar 4 punten tussen zit. Over 2 weken zullen wij het weten. Westfriesland speelt tegen Ascrum op 22 maart hun laatste wedstrijd.

Volgende week zondag kickoff 14.00 uur de match om de derde plaats op sportpark Groenoord