Verslag ’t Gooi 3- Rush

Met een compleet team zonder reserves reisde Rush af naar Naarden/ Bussum om in de zon en een gure wind tegen het derde team van rc ’t Gooi te spelen. De eerste 10 minuten van de wedstrijd waren voor de grote ervaren voorwaartsen van de thuisclub. Met hun fysiek en ervaring domineerden ze het begin van de wedstrijd. De eerste Rushaanval was meteen gevaarlijk. Raymond Verschoor kwam tot op 5 meter van de doellijn. In het losse werk won t’Gooi de baI. De scheidsrechter zag een offside fout en kende een penalty toe. Schager captain Joeri Quax nam direct de penalty en viel aan. Hij scoorde een try in de hoek van het veld. De conversie tegen de straffe wind in ging mis. Ondanks de dominantie bij de start, keek ’t Gooi tegen een achterstand aan. Dit deed iets met de Gooise moraal. Het overgrote deel van de eerste helft speelde Rush tegen wind in op de helft van de tegenstander. Door eigen fouten leed Rush veel balverlies en scoorde niet. In de rust vroegen de coaches om de persoonlijke punten eruit te halen. Daarbuiten was de opdracht om niet met de voorwaartsen het contact te zoeken met het andere pack. Er stond teveel ervaring in dat front five om van te kunnen winnen. Die ervaring deed Rush in de eerste helft op. Verrassend vroeg de tegenstander na 5 minuten spelen om een gentlemensscrum. Het Rushpack was in de scrums oppermachtig en de mannen konden niet meer. Ze hadden reserves over die op de eerste rij mochten staan. Voor Rush betekende dit een nadeel. Ze konden geen ballen meer winnen op de tegenstanders ingooi.

Rush viel de hele 2e helft aan en speelde op de andere helft. Ze hadden de wind mee. Te gretig en ondoordacht spelen leidde tot balverlies. Pas in de 73e minuut kwam de thuisclub met hun eerste echte aanval in het andere 22 meter gebied. Hun voorwaartsen namen de bal mee en brachten het ovaal in een 4 fasenaanval  over de doellijn. De conversie ging mis. Het stond 5-5 en 5 minuten op de klok.

In de 79 minuut kregen Rush een penalty op ruim 35 meter van de palen. Een lastige keuze voor de captain. De penalty spelen met kans op een try of op de palen laten kicken. Een lastige hoek wel wind mee. Joeri Quax gaf de bal aan Raymond Verschoor voor het schot op de palen. Raymond bleef kalm en beheerst. Hij schoot loepzuiver tussen de palen. Keurig in het midden. De bal raakte de onderkant van de dwarslat en stuitte naar beneden. 10 centimeter hoger en hij had persoonlijk de wedstrijd gewonnen. Direct hierna floot de leidsman voor het einde.

Coach Jan Bergmans vertelde dat Rush zichzelf te kort deden door gelijk te spelen. Het team van vanmiddag verdiende het om te winnen. Wij moeten onszelf verbeteren in het slimmer spelen en beter rekening houden met het verschil in ervaring tussen de spelers.

Hij was apetrots op Tijs de Jong, Martijn van Egmond en Dean Harsveld. Alle drie eerste jaars spelers en ze gaven een uitstekende performance vanmiddag. ’t Gooi bleef op de been door de oude ervaren voorwaartsen in dat team. In balbezit bleken ze gevaarlijk. Dat ze in balbezit kwamen is onszelf aan te rekenen, besloot hij zijn analyse.

Een 5-5 gelijke stand betekent 2 punten en handhaving op de derde plaats tijdens de winterstop. Er is geen inhaalwedstrijd volgende week. De winterstop voor de competitie begint. Op 11 januari speelt Rush thuis tegen Westfriesland de halve finale voor de beker. De zondag erop 18 januari ontvangen ze thuis het tweede team van de Utrechtse Burgers.