Rush - Westfriesland 22-12

Vanmiddag op Groenoord een derby tegen een buurclub Westfriesland met voormalig Rushspelers , Johan Kruger en Jim Koomen in de gelederen. Westfriesland is koploper op de ranglijst en Rush een plek verwijderd van de rode lantaarndrager. Vroeg in de wedstrijd koos Rushcaptain Joeri Quax voor een penaltykick vanaf de middellijn op de palen. Een prima schot, goed op lengte en hoogte, net buiten de palen. Vijf minuten later een tweede kans nu vanaf de 10 meter lijn. Raymond Verschoor schoot koelbloedig midden tussen de palen door. Rush speelde fel aanvallend rugby en drukte Westfriesland voortdurend terug op hun helft. Rush flyhalf Robert Verschoor zag ruimte achter de tegenstanders en schoot een verre kick erover heen. De bal stuiterde hoog op en het doelgebied in. Rush winger Dean Harsveld drukte net iets eerder dan de Hoornse fullback op de bal. Tot vlak voor de rust bleef de score onveranderd. Rush kwam er niet doorheen. In een driekwartenaanval drukte Rick van Heerwaarden de bevrijdende try. Na de geslaagde conversie van Raymond Verschoor floot referee Goos voor de rust. De stand 15-0 stemde Rush tot tevredenheid.

Coach Jan Bergmans bereidde het team voor op een tweede helft met tegenwind en schoten over de linies. De wedstrijd was zeker niet gewonnen.

In de eerste 20 minuten van de tweede helft brachten de teams geen veranderingen op het bord. De afgekeurde try van Bas Aay (RUSH) zorgde voor teleurstelling. Dean Harsveld ving de verre kick waarmee Westfriesland onder de druk uit wilde komen. Daarna bracht hij de bal op naar voren. De voorwaartsen namen het in fasen over. Rond de ruck overtrad een Westfries de regels. Door de snelle penalty verraste Joeri Quax de tegenstanders. Hij maakte de derde try van de middag. Raymond Verschoor schoot met zijn rake conversie 2 punten er bij voor 22-0. De laatste 10 minuten zette Westfriesland extra aan. Westfriesland won een belangrijke 5 meterscrum. Hun lijn scoorde met grote moeite in de hoek bij de zijlijn. De conversie kwam niet tussen de palen door. De moraal kreeg een boost door de 5 punten. Net voor het eindsignaal zag het publiek de kwaliteit van de Westfrieselijn. Met flitsende passes omspeelden ze de Schager defensie om de volgende try te maken. Met conversie voor 22-12. Na afloop tevreden gezichten bij Rush. Een verdiende overwinning van een compleet team. De setpieces, scrums en line-outs waren uitstekend vond coach Jan Bergmans. Er is beheerst geschopt en volgend opdracht gespeeld op balbezit. Grote klasse.

Volgende week ontmoet Rush de studenten van Ascrum in Amsterdam.