Utrechtse Rugbyclub 2 – Rush 34-7

De selectie van Rush telde 13 man. Utrecht is een sportieve club. Zonder problemen leenden ze 2 mannen uit. Volwaardige spelers die vanmiddag goed meededen in het Rushtenue.

Al in de eerste minuten kreeg Rush een offside penalty mee in het Utrechtse 22 metergebied. Raymond Verschoor schoot tegen de paal. Een misverstand bij de Rush hooker in een line-out gaf URC balbezit. Een oplettende Utrechtenaar ving de bal en brak door de opgestelde mannen. De scheidsrechter kende de try toe en de conversie was succesvol.

Wat later in de wedstrijd kickte Raymond Verschoor de bal over de driekwartlijn van Utrecht. Alex de Haan, flanker van Rush, ontfutselde de bal bij de fullback en scoorde op zo’n 5 meter van de zijlijn. Deze lastige conversie schoot Raymond Verschoor probleemloos tussen de palen door voor 7-7.

In de 20e minuut keurde de referee een try van Verschoor af wegens 2 bewegingen. Na een half uur spelen maakte een Rush speler een hoge tackle. Utrecht schoot de penalty uit om zo een line out op 10 meter van de Rush achterlijn te forceren. Met een driving maul duwden de voorwaartsen zichzelf over de trylijn voor 12-7

Een 12-7 ruststand was geen reden voor paniek hield de Schager coach Jan Bergmans het team voor. De teams waren gelijkwaardig. Wanneer onze try niet was afgekeurd hadden we zelfs voor gestaan. Doorgaan met maximale inzet spelen, slimmere oplossingen kiezen wanneer je geen tijd hebt. Alle kans op winst.

In de 48e minuut koos de URC captain ervoor om een penalty met zijn voorwaartsen te spelen. Op zo’n 10 meter van de doellijn niet onlogisch. Zijn beslissing leverde een try en 5 punten op. Ongeveer halverwege de tweede helft kreeg een gastspeler klappen van zijn Utrechtse teamgenoten. Hij kon hierna niet meer kon spelen en ging het veld uit. Rush speelde verder met 14 man. De volgende score was voor de thuisclub. Bij een penalty op 2 meter van de doellijn bracht hun prop de bal over de lijn. Met conversie leverde dit 7 punten op. Vanuit een scrum scoorde URC via de blinde kant een try. Precies daar waar Rush geen flanker meer had. De laatste punten van vanmiddag kwamen uit een driving maul van URC. In de 10 meter naar de trylijn konden ze niet worden gestopt.

Vlak hierna floot de jeugdscheidsrechter de wedstrijd af. Onderdeel van de rugbynormen is het zonder commentaar accepteren van alle beslissingen van de leidsman. In de wedstrijd was dit issue. In de derde helft gaven de tegenstanders aan dat ze minder blij waren met deze leidsman. Hij miste het niveau om seniorenwedstrijden te leiden.

Coach Jan Bergmans zag weer een team wat tot het gaatje ging. Zodra iedereen weer beschikbaar is doen we goed mee in deze klasse. Door het ondertal moeten de ervaren spelers een tandje bijzetten en kunnen ze de nieuwelingen niet coachen in het veld. Rugbyverstand komt met de jaren. Met 14 man hadden we geen antwoord op het pick en go spelletje van URC.

Volgende week is de eerste ronde van de beker. Rush ontvangt thuis het tweede team van de Rotterdamse Rugbyclub. Aanvang 14.00 uur op sportpark Groenoord, Wilgenlaan te Schagen.