Rush – Castricum 2 12-40

Onder begeleiding van een goede engelse referee ontmoette Rush thuis de reserves van Castricum 2. Vanmiddag kregen de bezoekers een mooie pot rugby om naar te kijken.

In het eerste half uur miste Rush twee penalties. In de 34e minuut counterde Castricum goed. De voorwaartsen brachten de bal over het halve veld terug en hun jonge snelle driekwartlijn rondde de aanval af. Met conversie goed voor een 0-7 voorsprong. Regelmatig schopten de fullbacks verre ballen om onder de druk uit te komen.  Een zo’n kick stuiterde raar waardoor Rush de bal niet onder controle kreeg.  De snel opgelopen Castricumse wing pikte de stuiterende bal wel op en brak door de tackles. Met de conversie als extraatje een rendement van 7 punten voor een noodoplossing middels verre kick. Op slag van rust kreeg Rush  een scrum op 5 meter van de Castricumse doellijn. Een pushovertry zat er niet in. De bal lag keurig bij de voeten van de nummer 8 en captain Joeri Quax speelde in de driekwartlijn. Zo verplaatste hij de aanval. Quax rende zelf achter de bal aan en verlengde als extra man zijn lijn. Als extra man scoorde hij in de hoek een try. De conversie was te lastig. Met een overbrugbare  5-14 stand aten de spelers hun sinasappeltjes. Rushcoach Jan Bergmans benadrukte in de pauze het uitvoeren van de afspraken en het zorgen voor opvolgen van de speler met de bal. De score van Joeri Quax was een prima voorbeeld. Hij complimenteerde zijn spelers met de goede eerste tackles en het vegen rond de rucks en het losse werk.

In de 50 minuut speelde de lijn van Cas een aanval keurig uit met een score in de hoek voor 5-19. In de fysieke wedstrijd kreeg een bezoeker een gele kaart en 10 minuten afkoelmogelijkheid. De fly half van Castricum pakte een bal raar geschoten bal op en brak door onze oplopende lijn heen. Onze fullback kon niet op 3 tegenstanders verdedigen en een try volgde. Vlak hierna ving Frans Veul een 22 meter dropkick van Castriucm. Hij gebruikte een handoff en liep de laatste meters met mannen aan zijn lichaam. Rob van Hoven schoot de conversie door de palen voor 12-26. Met een kwartier te spelen stond Rush op 2 tries afstand. Tot dat moment waren de teams gelijkwaardig. Het merendeel van de wedstrijd speelde zich af op de helft van de bezoekers.  Een uitverdedigende kick door het midden was een geschenk voor het Cas-pack. Ze brachten de bal op en hun lijn in stelling. De try met conversie was niet nodig geweest. Zo’n 5 minuten voor het einde won Castricum een 5 meter scrum en speelde de lijn in. De goede opvolging zorgde voor een mannetje meer en een score. Pas in het laatste kwartier nam Castricum afstand en kwam op 12-40.

Volgende week speelt Rush in Amsterdam tegen AAC 1 . Een team met veel oude Ereklasseglorie, momenteel op de 4e plaats.