Rush - RC Haarlem 7-17

Rush herstartte na de winterstop met een thuiswedstrijd tegen Haarlem 1. Gezien de hoeveelheid publiek uit de provinciehoofdstad leek het wel een derby. In de 10 minuut kreeg Rush een penalty mee voor offside van Haarlem. Captain Joeri Quax koos voor een schot op de palen. Raymond Verschoor schoot prima op hoogte en lengte, maar buiten de palen. Een metertje naar rechts had punten opgeleverd.  Na de herstart via een kick-off maakte een thuisspeler een overtreding. Haarlem won haar eigen scrum en zette via de driekwartlijn een aanval op. Met steun van de voorwaartsen maakten de gasten 3 fasen. De laatste man dook over de trylijn. Met conversie leverde dit een 0-7 stand op. Beide teams deden niet veel voor elkaar onder. Haarlem ging in de eerste helft slimmer om met het zogenaamde losse werk rond de voorwaartsen. Ze doken op ballen op de grond en veroverden ze redelijk eenvoudig. Met verre trappen probeerden de teams meters te maken. Dat lukte maar beide defensies verdedigden sterk. Tot de rust scoorde niemand.

Na de wissel leefde Rush op. Bas Aay speelde af op Robert Verschoor. Die maakte enkele meters en speelde door Sam Snaas. Sam verraste Haarlem en kon vanaf de middellijn tot diep in het 22 metergebied komen. Daar kreeg hij steun van Bas Aaij, die de laatste meters tot onder de palen overbrugde. Een mooie bekroning van deze aanval. De conversie door Raymond Verschoor ging uiteraard door de palen. De scheidsrechter floot vanmiddag een strakke wedstrijd. Overtredingen van de spelregels werden aan beide zijden bestraft. Crossing door een Rush baldrager leverde Haarlem een penalty op de 22 meterlijn van Rush op. De penalty ging raak en Haarlem kwam 3 punten voor.

Halverwege de 2e helft maakte een thuisspeler een halve tackle/ bodycheck. Dat mag niet en hij kreeg een penalty tegen. Haarlem schoot de bal vlak bij de doellijn uit en kreeg de ingooi op 5 meter. Goed ingegooid, gevangen en een driving maul ingezet. Met flinke stappen kwamen de Haarlemmer voorwaartsen over de doellijn. Na de conversie stond er 7 – 17 op het bord. Vlak voor het einde gaf de scheidsrechter 2 kaarten. Een late tackle door een Rushspeler was geel en de slaande Haarlemmer kreeg rood. Goed voor minimaal 3 weken schorsing. In de laatste 5 minuten kwam niemand meer tot scoren. Het vuur was gedoofd in de ijskoude regen.

Bij de nabespreking benadrukte coach Jan Bergmans dat de Rush inde 2e helft de bovenliggende partij qua spel was, maar faalde in de afwerking. Ballen kwamen prima in de lijn maar de steun van de voorwaartsen ontbrak. Geen veegacties en geen opruimwerk. Conditie is daarvoor onontbeerlijk. Haarlem kwam 5 minuten in het spel en scoorde daarin de try.

Volgende week speelt Rush wederom een thuiswedstrijd dan tegen Castricum 2. De kick-off is om 14.00 uur op sportpark Groenoord. De toegang is gratis en publiek is van harte welkom.