Utrechtse RC 2 - Rush 43-5

Vandaag de laatste reguliere competitiewedstrijd in de 2e klasse Noord. Voor Rush stond er veel op het spel. Directe handhaving in de tweede klasse, play-offs of directe degradatie. Rush opende de wedstrijd met een duidelijk veldoverwicht. Met een schouderduw stopte Utrecht een aanval. Captain Joeri Quax koos voor een schot op de palen. Kicker Robbie van Hoven schoot letterlijk op de paal. Na een half uur spelen creëerde URC een overlap in de driekwartlijn. Met conversie kwam URC op 7-0. Vanmiddag waren er veel scrums. De packs hadden het zwaar en maakten regelmatig fouten, zodat de scrum over moest. Uit de vierde achtereenvolgende scrum bij de Rush doellijn brak de nummer 8 van Utrecht. Hij verraste aan de blinde kant de flanker. In de tackle scoorde hij de 2e try voor 12-0. Een gewonnen line-out bracht URC in balbezit. Vanuit hun lijn brak de supersnelle 2e center met een sidestep en scoorde zijn 1e try. De kicker schoot er 2 punten bij en Utrecht begon in een overwinning te geloven. Ze vingen de kick-off en speelden de bal in de lijn. Versterkt met flankers kon de overlap eenvoudig worden uitgespeeld. Voor rust bouwde de thuisclub de voorsprong uit tot 26-0.

In de rust benadrukte coach Jan Bergmans dat de driekwartspelers vooral hun man moesten blijven verdedigen. Vertrouw op je buurman voor de tackle en blijf bij je tegenstander. Vanmiddag speelden een aantal voorwaartsen in de driekwartlijn. Op deze ongebruikelijke positie moesten ze ander verdedigend gedrag laten zien.

De nummer 8 van URC bekroonde zijn beweging langs de blinde kant voor een 2e keer met een try. Goed oplopen van Rushspelers voorkwam een conversie. 31-0. De verdediging werd grimmiger bij de thuisclub. Na een volgende bodycheck kon een speler met geel en 10 minuten tijdstraf naar de kant. Rush slaagde er niet in om het voordeel uit te buiten. De URC lijn speelde goed vanmiddag. Ze prikten in de Schager defensie, bij weerstand ging de aanval een mannetje verder. Bij een gat braken ze direct door de verdediging. Een gemiste tackle bracht ruimte om verder aan te vallen. De try en conversie brachten URC op 38-0. De snelle 2e center verbaasde vanmiddag iedereen door vanaf de eigen helft langs enkele Rush spelers te slalommen om nogmaals te scoren. Johan Kruger redde de Schager eer. Hij ontving uit een penaltykick de bal en brak op snelheid en met massa door de URC voorwaartsen. Jullie hebben je geweerd als leeuwen sprak Jan Bergmans na afloop. Door de wisselingen kwamen we niet lekker in de wedstrijd. Gebrek aan ervaring en spelregelkennis kostte ons enkele tries tegen. Overall was Utrecht gewoon beter vanmiddag. Hierna begon het wachten op de uitslag van de andere wedstrijden. Door het verlies van Groningen blijft Rush in de play-offs. De Groninger Studenten en Burgers degraderen rechtstreeks. De tegenstander voor de uitwedstrijd volgende week is nog niet bekend. Dat wordt later deze week geloot.