Rush - Groningen 22-12

Schagen, op een nat en gehavend veld maar met een prettige rugby-temperatuur ontplooide zich een harde fysieke wedstrijd. Vanuit de Groninger kick-off zette Rush de bezoekers onder druk met een oogstrelende aanval waarbij de RCG verdedigers alleen middels een off-side overtreding de aanval van Rush net buiten hun 22 mtr kon stoppen. Scrum-half en Rush Captain Joeri Quax speelde de toegewezen penalty snel zijn lijn in, via fly-half Erwin Visser, 1e center Sam Snaas, en 2e center Robert Verschoor kwam de bal in handen van wing Dennis Visser die met een mooie in-side schijnbeweging de RCG full-back aan de buitenkant passeerde en de bal in de hoek drukte, 4e min. 5-0, de conversie vanaf de touch-line tegen de wind in bleek te moeilijk voor full-back Rob van Hoven. Na deze stormachtige start dacht Rush de teugels te kunnen laten vieren en kwam gelijk onder grote Groningse druk. De onrustige leidende ref gaf Rush in de 10e min. een 20 mtr penaltystraf tegen wegens praten (van met name de Captain!!) RCG nam de penalty snel en voor de verbaasde en ongeconcentreerde reageerden drukre een Groninger center de bal tussen de palen, 5-7. Hierna golfde de wedstrijd heen en weer waarbij Rush heerste in de scrums maar in de line-outs de ballen onvoldoende clean won om deze in aanvallen om te zetten. Het rustig vormen van aanvallen lukte niet daar het Rush pack in de rucks zich "de kaas van het brood lieten eten ", de goed uitnemende Groninger verdedigers zette door het sterke sweep werk s-h Joeri Quax onder druk waardoor er te weinig tijd was voor het in spelen van de Schager ¾ lijn. Het niveau van de wedstrijd in deze fase voor rust mede bepaalt door de referee die met zijn onduidelijke leiding beide teams uit hun spel haalde.
In de rust benadrukte Rush Coach Bergmans tijdens een donderspeech, niet te reageren op de beslissingen van de referee, niet zonder taktisch plan de bal kicken en probeer het op trainingen geleerde in de praktijk uit te voeren, alsmede de concentratie hoog te houden en bewust te zijn van je eigen en je medespelers positionering op het veld.
De 2e helft begon als de eerste, een dominant spelend Rush op de Groninger helft, betere communicatie en overleg, balwinst in de line-outs. In de 55e min. sloot Rush een periode van aanvallen af met de juiste keus van spelen. Full-back Sam Snaas mocht op 30 mtr van de palen aanleggen voor een penalty-kick "hands in ruck", 8-7. Vanaf dit moment hield Rush Groningen in een houdgreep. In de 58e min. ontving vast-kop Prop Bas Horneman een gele kaart wegens duwen! Dit bleek de opmaat voor enkele aanvallen van de voorwaartsen die de bal na 3 fases via Joeri Quax  afleverden bij fly-half Erwin Visser die met een geweldige dummy beweging door de Groningse lijn brak en tussen de palen scoorde, 59e min 13-7, conv Sam Snaas 15-7.De Schager spelers lieten zien wat een sterk collectief kan bewerkstellen in de volgende periode van aanvallen prop Bas Horneman en nr 8 Frans Veul lieten zichkort na elkaar met de bal op de try-lijn vallen wat de Purmerendse leidsman volledig ontging. Snelle passing tussen pack en ¾ lanceerde in de 65 min 1e center Robert Verschoor die op weg naar de try-line niet te stoppen was door zijn opponent, met de conversie van Sam Snaas 22-7. Na deze score had Rush nog wat mogelijkheden, slecht opstellen en mindere balhandling lieten deze kansen onbenut. De laatste score van de middag was voor RCG1, een diepe kick werd slecht beoordeeld/behandeld door 2 Rush verdedigers, en bepaalde daarmee de eindstand op,  22-12
Een wedstrijd die zich moeilijk kon losmaken van de met vlagen warrige en wat trage leidsman. Rush liet momenten zien van prachtig spel, onverzettelijk in verdediging en meedogenloos in de aanval, waarbij een compliment van de onervaren spelers. Well done