Rush – Maraboes Maastrichtse Rugbyclub 01-04-2012

Rush – Maraboes Maastrichtse Rugbyclub 1 52-12

Rush speelde voor het eerst tegen de club uit Maastricht. Vanmorgen om 9 uur vertrok de bus vanaf het enige kunstgrasrugbyveld in Nederland voor de rit naar Schagen. Het gezelschap bestond uit 15 spelers één reserve en de coach. Een bonte verzameling van studenten, buitenlandse werknemers, Maastrichtenaren en een verdwaalde Waal. Respect dat de verre reis ondernamen om 80 minuten te spelen.

Vroeg in de wedstrijd verloor Maastricht tijdens de eigen line-out de bal aan Rush. De bal ging snel naar de lijn en Sam Snaas zag ruimte en brak weg. Hij rende door 2 tackles en maakte de eerste try. Snaas schoot zijn conversie door de palen en zorgde zo voor 7 punten voorsprong. De Limburgers lieten dit niet op zich zitten en binnen 3 minuten maakte winger Justin Rees gebruik van een verdedigingsfout en scoorde een try. De conversie ging naast, maar de achtervolging was ingezet. Beide partijen deden weinig voor elkaar onder. De spelers werkten hard voor iedere meter vooruitgang. Robert Verschoor ving een ingooi van de Maraboes. Hij speelde af op zijn prop die meteen meters maakte. In het contact nam Martijn Luitjes de bal over. Op een meter voor de doellijn duwden de gasten Luitjes buiten het veld. Hun ingooi namen ze snel en verrasten de eigen spelers achter de doellijn. Iemand liet daar de bal vallen waardoor een try voor het drukken lag. Dennis James dook zeer attent op de bal en scoorde de try. Voor Sam Snaas was de hoek om te schieten te lastig. Het bleef 12-5. Enkele minuten voor rust maakte De Limburgers de psychologisch belangrijke score. Een snel genomen penalty werd mooi uitgespeeld langs de wachtende Rushverdedigers. Twee mistackles verder stond het 12 gelijk. Een objectieve weergave van het gelijkwaardige spelnivo in de eerste helft.

In de rust wisselde coach Jan Bergmans spelers van postitie en bracht enkele verse krachten in. Zijn boodschap bevatte 3 elementen. Rust in de voorwaartsen, de balbehandeling moet beter en tackles moeten raak zijn. De 12 punten voor de tegenstander kwamen voort uit slechte tackles. Wij hebben de tegenstander in de wedstrijd geholpen sprak de coach tot besluit.

Aan de lange en succesvolle spurt van Joshua de Vries ging volgens de gasten een arbitraire dwaling aan vooraf. De bal ging voorwaarts en Joshua kwam offside in. Twee penalty overtredingen vond de Maastrichtse coach. Zolang de scheidsrechter niet fluit spelen wij door, leren onze spelers. Joshua ontweek de nodige verdedigers en legde de bal onder de palen. Voor Sam Snaas een makkelijke kick voor 19-12. Achteraf was dit het breekpunt in de wedstrijd. Rush kreeg geloof in eigen kunnen en Maastricht verloor het vertrouwen in de leidsman. Dennis Visser gebruikte zijn loopvermogen en denderde door de tegenstanders om te scoren. Met Snaas voor de conversie liep Rush verder uit.

Robert Verschoor ving de bal uit de kick-off. Hij schoot de bal terug naar de zuidelijke helft. Het opvangen ging rommelig en Erwin Visser rende uiteindelijk met de bal uit de kluwen spelers. Een briljant passje op zijn vrijlopende broer Dennis was de inleiding op zijn volgende score. Met goed schieten schoot Snaas er 2 punten bij. Frans Veul imiteerde het vangen van de kick-off en ging zelf naar voren met de bal. De Limburgers konden het niet meer bolwerken. Na een sprint, wat handoffs en afgeschudde tackelaars drukte onze werker in de bollen aan de overkant een try. Sam Snaas bleef goed schieten vanmiddag, zodat Rush op 40-12 voorsprong kwam.

De voorwaartsen begonnen elkaar te vinden in fasenaanvallen. Er kwam rust in het spel. Na 4 fasen dook Arjan Epskamp met de bal over de lijn en maakte de 45 vol. Vlak voor het eindsignaal won Maastricht de eigen scrum. Het oppakken van de bal gebeurde rommelig en onze voorwaartsen wonnen de bal terug. Via diverse handen in de lijn belande het ovaal bij Dennis Visser. Hij sprintte langs zijn tegenstanders en drukte de bal achter de doellijn, voor de neus van de persfotograaf. De conversie van Sam Snaas gaf 2 punten extra voor 52-12 als eindstand. Rush is door naar de kwart finale van de beker en heeft Rotterdamse Rugbyclub 1 als komende tegenstander. Uit of thuis moet de loting later deze week uitwijzen. Rotterdam is 4e geworden in de derde klasse Zuid West, we wachten het nivo af en blijven onze reserves als eerste opstellen. De beker is om ervaring op te doen besloten de spelers eerder en daar houden we aan vast, zei Bergmans na afloop.