De Gemeente Schagen staat voor een bezuinigingsoperatie. In totaal moeten er miljoenen minder uitgegeven worden. De burgemeester en wethouders deden hiervoor een aantal voorstellen. Twee daarvan zijn het nieuwe subsidiebeleid en een nieuw accommodatiebeleid.

In het afgelopen jaar zijn we met het bestuur bij diverse bijeenkomsten op het Gemeentehuis geweest. De ambtenaren en wethouder Blonk spraken met de sportverenigingen. Begin september werden de plannen bekend. De veldsport in Schagen moest € 80.000,- bezuinigen op het onderhoud van de velden. Niet leuk, maar wel begrijpelijk. Daarna bespraken de voetbalclubs en de rugbyclub hoe we dit konden invullen. We zouden voortaan zelf moeten maaien en klein onderhoud doen. Binnen 3 weken veranderden de plannen weer. Er is geen geld meer om al het onderhoud en renovaties te doen. De €80.000,00 bezuiniging moet nog meer worden.

Wat betekent dat voor ons?

De Gemeente stelt dat het jaarlijkse onderhoud van een grasveld €10.000,- kost. Daarbij komt een jaarlijkse reservering voor renovatie/groot onderhoud. Een renovatie welke volgend jaar nodig is komt afgerond op €100.000,-. We doen ongeveer 20 jaar met een veld. Dat betekent dat we ieder jaar € 5.000,- moeten sparen.

Even alles optellen. Normaal onderhoud €10.0000,- + sparen voor groot onderhoud € 5.000,-= €15.000 per jaar. Nu betalen we ongeveer €1.500,- aan huur per jaar. De kosten voor de rugbyclub worden 10 keer zo hoog. We zullen €13.500 per jaar extra moeten ophalen. Dat betekent dat de contributie van € 200 senior en € 100 jeugd omhoog moet met €270 per lid. Wanneer we het geld moeten lenen komt er nog € 40,- rente per persoon bij.

Natuurlijk kan het anders. De renovatie kan in een keer betaald worden. Dan moeten alle leden €2.000 per persoon storten. Het gaat om bedragen die de meesten van ons niet kunnen betalen.

Er is ook een positief punt te melden. Binnen het nieuwe subsidiebeleid krijgen we per jeugdlid €23,50 aan subsidie. Dat levert ons zo’n € 600,- op.

Het bestuur en Peter Gieles zijn achter en voor de schermen bezig om deze plannen tegen te houden. Jullie kunnen hierbij helpen. De Commissie Samenlevingszaken en de Gemeenteraad nemen uiteindelijk de beslissing over dit beleid. Spreek deze volksvertegenwoordigers netjes aan en zeg wat je van de plannen vindt. Wanneer iedere sporter zijn mond open doet, worden we gehoord.

Hun namen en contactgegevens staan hier en hier.

De commissie Samenleving vergadert in november eerst over dit onderwerp. In december neemt de Gemeenteraad een beslissing.